Bošnjaštvo

Biti istinski nacionalni Bošnjak znači imati, narodni, nacionalni i teritorijalni identitet koji se manifestuje kroz pripadnost zemlji Bosni, narodu bošnjačkom, kroz bosanski jezik, kulturu, tradiciju, itd… znači pripadati nečemu što istinski, kako kroz geografiju tako i istoriju, duhovno i svjetovno povezuje, zbližava i unapređuje.

Ogromna većina Bošnjaka nema izgrađen nacionalni identitet iz razloga što se taj identitet izvlači iz identiteta naroda i države.

Ako znamo da je prošlost ta koja određuje identitet a znamo kako su u prošlosti, bar u zadnjih 600 godina, Bošnjaci živjeli pod okupacijom, znači u tuđinskimim državama i da su što milom što silom svrstani u različite religije koje su im nametnute od strane okupatora, kako Turaka tako i susjednih i jezički sličnih naroda, onda nije čudo da nemaju izgrađen narodni identitet. Viševjekovna okupacija je uz pomoć uvezenih semitskih religija ( Islam, Krsćanstvo i Hrisćanstvo ) od jedinstvenog bošnjačkog naroda izfabrikovala tri posebna naroda, tzv. bosanske Srbe, tzv. bosanske Hrvate i tzv. bosanske Muslimane.

Geografski identitet je spoznaja naroda da mu pripada određena teritorija koju on naslijeđuje od predaka da bi je ustupio u naslijeđe potomcima. Obzirom da Bošnjaci još nemaju u potpunosti definisan i afirmisan narodni identitet nije ni čudo da nemaju svijest o svom geografskom identitetu. Domovina je zemlja jednog naroda, njegova baština na kojoj živi i koju brani od tuđina.

Država nije domovina, države dolaze i odlaze a zemlja, domovina, otadžbina i narod na njoj ostaju i opstaju. Bošnjaci kroz istoriju nisu uspjeli da ostanu i opstanu na velikom dijelu svoje domovine, zemlje Bosne, pa im je zbog toga i toliko stran domovinski, otadžbinski i geografski identitet.

Biti “nacionalni” Bosanac i Hercegovac znači imati BiH državljanstvo ( pasoš ) i pripadati nečemu što je bar za sada svačije i ničije a ponajmanje bošnjačko. Nacionalna svjest i pripadanje naciji je jače i važnije od življenja u određenoj državi. To nacionalnim Bosancima i Hercegovcima, iz njima samo poznatih razloga nije jasno. Nacionalno bosanstvo i hercegovstvo je hibrid koji se pokušava podmetnuti Bošnjacima umjesto originalnog, izvornog, nacionalnog bošnjaštva.

Biti nacionalni Musliman znači pripadati Ummetu i boriti se za Kalifat što u prevdu znači biti arapski nacionalista. To za Bošnjake znači boriti se za nešto što je tuđe i žrtvovati sebe i Bosnu za interese arapskog nacionalizma i ekspanzionizma. Muslimanstvo i pripadnost Islamu su surogat iz kojeg su Bošnjaci crpili svoj narodni identitet i čuvali različitost od njima sličnih a susjednih naroda ne sluteći da se tako odriču sami sebe i svoga istorijskog prava na zemlju Bosnu. Na tim premisama su nacionalni Bosanci i Hercegovci instalirali krilaticu da je Bosna i Srpska i Hrvatska i Muslimanska. Time su Bošnjaci pristankom svojih muslimana ne samo izbačeni iz bosanskog političkog života već istovremeno i ostali bez prava na zemlju Bosnu.

Sloboda Bosne i izgradnja bošnjačke države Bosne na cijelom njenom teritoriju je jedini bošnjački imperativ. Samo pod tim uslovom, znači, slobodna bošnjačka država Bosna i Bošnjaci će biti slobodni. Ova premisa nema alternative što znači da se Bošnjaci moraju bezuslovno i odmah okrenuti sebi, svojoj Bosni, promociji bošnjaštva i borbi do konačne pobjede.

Samo Bošnjaci mogu i moraju osloboditi Bosnu i osigurati vlastiti opstanak na svojoj djedovini. Zemlja Bosna je bošnjačko istorijsko naslijeđe i samo su Bošnjaci ti koji je mogu oteti nazad od okupatora i izdajnika. Bošnjaci moraju osigurati svoju egzistenciju na svetoj zemlji Bosni i osigurati budućnost bošnjačkim pokoljenjima. To im niko neće pokloniti jer je poznato da se sloboda i država ne poklanjaju, za njih se mora boriti i izboriti. Sve druge varijante vode prema konačnom nestanku Bošnjaka i podijeli zemlje Bosne između njenih vijekovnih neprijatelja i okupatora Srba, Hrvata i (M)uslimana.

Ni pod kojim uslovima Bošnjak ne smije pokazati da se boji svojih neprijatelja. I najmanje pokazivanje straha i davanje ustupaka neprijateljima je korak nazad na putu koji vodi konačnom cilju, koji vodi prema slobodi.

Činjenica je da su mnogi koji se deklarisu Bošnjacima nacionalno nesvjesni i slijepi kad su u pitanju opasnosti po biološki opstanak Bošnjaka i geografski opstanak Bosne. Bošnjaci moraju posvetiti svo svoje raspoloživo vrijeme na ličnom obrazovanju, stručnom usavršavanju, proučavanju istorije Bosne i na promociji bošnjaštva.

Sve religije i ideologije koje nisu kompatibilne sa idejom bošnjačke države Bosne imaju se smatrati bošnjačkim neprijateljima i prema njima se mora tako i odnositi.

Bošnjak vjeruje da ima sva prava, bošnjačkim bogom data prava, da bude Bošnjak i da Bosna bude bošnjačka.

Deset bošnjačkih zapovjedi:

1. Bosnjački bog je jedini bog u kojeg vjeruju, kojem se klanjaju i koga za pomoć mole Bošnjaci. Bošnjaštvo je bošnjačka vjera.

2. Bošnjačka domovina, domovina svih Bošnjaka svijeta, je zemlja Bosna. Granice zemlje Bosne su granice bosanskog kraljevstva iz doba vladavine kralja Tvrtka I Kotromanića.

3. Agresori, okupatori i neprijatelji Bosne ( Srbi, Hrvati i Muslimani ) su i bošnjački neprijatelji. Prema neprijateljima se treba odnositi onako kako i zaslužuju, neprijateljski.

4. Svaki Bošnjak na planeti zemlji je nacionalni brat svim Bošnjacima. Nacionalno bratstvo, bošnjaštvo, je jedini put koji Bošnjak smije da slijedi.

5. Sve dok su Bosna i bošnjaštvo okupirani, porobljeni i podijeljeni, Bošnjak ima samo obaveze i dužnosti, a to je sloboda Bosni i bošnjaštvu.

6. Bošnjak ima nebrojeno razloga da bude ponosan što je Bošnjak. Bošnjaci su u Bosni od iskona i naša je sveta dužnost da ostanemo tu zauvjek.

7. Sva neprijateljstva uperena protiv Bosne i bošnjaštva moraju biti dočekana kao lična neprijateljstva. Boreći se za ličnu i porodičnu slobodu Bošnjaci se bore i za slobodu Bosne i bošnjaštva. Izgubljenu slobodu i bošnjačka prava na zemlju Bosnu možemo povratiti samo ako budemo udarali neprijatelja višestruko jače i bolnije nego što on udara nas.

8. Bošnjak ne smije biti sebičan. Riječju i djelom pokazivati ljubav prema Bošnjacima, Bosni i bošnjaštvu. Sve što nije u prilog bošnjaštva i slobodne bošnjačke Bosne mora biti odbačeno.

9. Svaki Bošnjak mora usmjeriti svoja dijela i aktivnosti u pravcu slobodne Bosne i konačne pobjede bošnjaštva. Budućnost Bosne i bošnjaštva zavisi od svakog Bošnjaka i Bošnjakinje pojedinačno i to mora da bude deviza koja će da okrupnjava i objedinjuje sveukupno bošnjaštvo.

10. Bezrezervna vjera u bošnjačkog boga, slobodnu bošnjačku Bosnu i bošnjaštvo su sveto bošnjačko trojstvo. Bog, Bosna i Bošnjaci.

Sve za Bošnjaštvo, Bošnjaštvo ni za šta !!!

Bošnjački pozdrav.

Pratite nas na društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *