Kako postati besmrtan?

Mi smo već karike u lancu! Za nas nacionaliste, ovo je već očita činjenica, mi smo trenutno jedan mali dio u hiljadu-godišnjoj povijesti zemlje Bosne i dobrih Bošnjana, i što radimo danas će utjecati na lanac još mnogo hiljada godina. Sve od malih nesvjesnih stvari što danas radimo i većim i veće planirane promjene mogu utjecati na budućnost. S filozofske perspektive, mogu reći da sve što mi u pokretu radimo ili ne radimo, će utjecati na budućnost u obimu tako u fizici zvanog „Leptirovog efekta” koji se dosad popularizirao u bezbroj filmova i knjiga.

Ovo razumijevanje našeg položaja, da mi trenutno nismo ni u njenom prvobitnom razdoblju ili u završnoj fazi, nego smo ovisni o razumijevanju o onome što je postojalo u našim dušama, a istovremeno poštovati ono što će doći poslije nas; je jedna od mnogih tačaka koja nas razlikuje od naših političkih i ideoloških protivnika. Gdje liberali pokušavaju izvući pojedinca od njegovog povijesnog konteksta, i tako roditi individuu sa kojekakvim idejama kao da se svijet vrti oko njene dobrote, mi nacionalisti želimo umjesto toga dovesti u razumijevanje individue da će ona moći utjecati na bezbroj drugih pojedinaca sa svojim izborima i mogućnostima. Gdje demokratski fundamentalisti vjeruju da smo sada postigli konačnu istinu – da je njihova ideološka hegemonija nas donjela u “svjetlost” i tamo gdje se jedna diskuzija o njihovim vrijednostima i ciljevima ušutkuje ili zabranjuje, mi nacionalisti vjerujemo da se stalno možemo poboljšati, doraditi i obraditi.

No, spoznaja da smo mi samo jedna karika u lancu, i da su naši izbori — koliko god beznačajni bili u trenutnoj situaciji — ne vrijede samo za nas kao cjelina u obliku jednog naroda, nego, možda čak i više kao cjelina jednog političkog pokreta. Mi nacionalisti moramo razumjeti da smo mi nastavak borbe koja se u povijesti našeg naroda uvijek vodila i koja će se uvijek i voditi.

Kada mi sada vodimo borbu koja se često može osjećati beznadna, može doći do osjećaja kao da smo suočeni sa neodoljivim neprijateljom i da niko ne sluša na naše poruke, tako da je važno shvatiti da ono za šta se mi borimo, nije naša osobna sloboda i sreća, nego postavljanje temelja za buduće generacije i tako uspostaviti budući razvoj bošnjačkog naroda. Ako mi samo uspijemo promijeniti stav i svjetonazor samo jednom (čak i neznačajno) malom dijelu Bošnjaka, tijekom našeg životnog vijeka, učinili smo ono što smo bili u mogućnosti: ukorijenjavanje temelja opstanka i za nastavak dnevnog kretanja – kretanja kolektivne volje našeg naroda.

Ono što se iznad navedeno može činiti kao kvazifilozofska glupost za mnoge od nas koji smo odrastli sa strogim materijalističkim svjetonazorom, je vrijedno razmatrati. Pokušajte vidjeti priču “odozgo”, i shvatiti svoje mjesto u povijesti i shvatiti koliko snage imaš da utječeš ako se odlučiš da je to ono što zapravo i želiš. Ali, iznad svega, shvatite da naša borba nije isključivo za nas i za naše dobro, već za sve generacije Bošnjaka nakon nas, koji će uz našu i Božiju pomoć živjeti bolji život i boljem vremenu nego onakav i onome u kojem smo mi rođeni. Ako uspijemo nanositi znanje i želju za život i kolektivni opstanak za našu djecu možemo da garantujemo da će se obrada nastaviti, sa kojem će naš narod opstati i zauvijek živjeti.

Kroz tim uvidom i znanjem, postat ćemo besmrtni. Baš kao i naši preci i pali borci koji su napustili zemaljski život za našu zemlju i za naš narod, koji s tim i dalje žive u našim srcima i u sjećanju našeg pokreta, i mi koji smo izabrali put koji će dovesti naš narod do konačne pobjede i do konačnog opstanka će se boriti stojeći i biti ćemo opstankom bošnjačkog naroda nagrađeni za svoja postignuća.
Bosna je vječna i slava Bosni!

Pratite nas na društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *