Intervju sa aktivistima iz Goražda


1. Kako i od koga ste saznali za BPNP?

– Saznao sam prije 3 godine preko jednog momka iz Jajca, poslao mi je link vašeg tadašnjeg portala, mislim Vedran da se zvao. A ostali su saznali prije par mjeseci preko mene.

2. Smatrate li se nacistima ili fašistima zbog članstva u BPNP?
– Svi se deklarišemo kao nacionalsocijalisti, tako da smo i nacionalisti. Nacisti nismo, to je izvrnuti pojam stvoren da vrijeđa prave nacionalsocijaliste..

3. Podržavate li BPNP program u potpunosti? Šta vam smeta (ako postoji to), šta najviše podržavate?
– Podržavamo, nema ništa posebno da nam smeta, najviše nam se sviđa to što ste anti-turkofilski orjentisani i što se tiče popisa stanovništva što promovišete Bošnjaštvo.

4. Članstvom u BPNP bićete označeni kao nacionalisti. Da li vam to predstavlja smetnju? Kakav je vaš stav o nacionalizmu?
– Ponosni smo da budemo nacionalisti, svi imamo ovaj stav. Nacionalizam se medijskim putem okrenuo kao nešto loše i pogubno, kad čovjek sluša o tome rekao bi da nacionalista mora uzeti pušku i pobiti sve koji nisu njegovi. Međutim, nacionalizam znači da više voliš svoje nego tuđe, ali ne i da nužno mrziš tuđe, znači sasvim prirodna osobina čovjeka. Npr. zašto bih više volio Španiju od Bosne, samo zato što je bolja u fudbalu? Ako sam ponosan na ljiljane i pradjedove, ne znači da sam spreman nekome biti agresor.

5. Smatrate li da BPNP može uspjeti u našem društvu, i da li je jedan ovakav pokret potreban našem narodu?
– BPNP može uspjeti ako se promoviše prije svega ono što privlači narodne mase, pa tek onda ono u šta narod nije upućen. Zbog pojedinih članova BPNP je okarakteriziran kao grupa islamofoba i sličnih gluposti i ako to pređe među narodne mase BNNP će pasti. Našem narodu je prijeko potrebno što više ovakvih pokreta, ili jedan što je moguće jači.

6. Kao nacionalisti morate biti spremni postaviti vlastitu naciju iznad svega. Jeste li spremni to učiniti?
– To sam već učinio čim sam naučio slušati šta mi otac govori, isto tako i drugi nacija – nam i jeste iznad svega.

7. Da li je, i koliko, rasno pitanje važno za nas?
– Jako nam je važno, imam dosta o tome pričati, ali ne mogu ovako sad, dovoljno je reći da Bošnjak ne može biti druge rase i da Bosna kao ni Evropa nisu strancima prirodna staništa i da se ne smije dozvolit miješanje sa strancima.

8. Šta biste, za kraj, poručili svim vašim sugrađanima kojima je bar koliko-toliko stalo do ove države i ovog naroda?
-Da ne prodaju svoj nacionalni identitet zbog islamske ”braće”, da ga ne prodaju zbog bratstva i jedinstva i da se tih ideja dobro čuvaju, da što bolje odgoje svoju djecu jer na nama ova država i ostaje, da ne daju ni pedalj zemlje nikome i da je čuvaju dok mi ne porastemo da je mozemo čuvati i da se nikad ne odriču Bošnjaštva ni pod cijenu života.

Pratite nas na društvenim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *