Stavovi pokreta

1.  Bosanski pokret nacionalnog ponosa se zalaže za uspostavljanje nacionalne sekularne države Bošnjaka shodno europskoj praksi gdje svaka nacija ima pravo na vlastitu državu. Takvo pravo je, uostalom, potvrđeno historijom Bosne starom preko 1000 godina i historijom naroda Bošnjaka na njenom području. Bosna i Bošnjaci su jedno tijelo povezano našom krvlju i slavom naših pradjedova. Prema tome, Bosne je prvenstveno država Bošnjaka ali i svih ostalih građana koji su joj odani.

2. Pripadnikom jedinog državotvornog naroda Bošnjaka smatramo svakog pojedinca koji pripada europskom genetskom i kulturnom naslijeđu, koji je odan državi Bosni, bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost. Prema tome odbacujemo vezanje Bošnjaka za samo jedan religijski identitet što se pokazalo štetnim za naš nacionalni razvoj i dignitet.

3. Simbol Bosne je grb sa šest zlatnih ljiljana bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. To je ujedno i simbol odbrane Bosne u ratu 1992-1995 i svaki pokušaj ponižavanja i degradiranja svetog bosanskog grba je direktni napad na nacionalni integritet Bosne i naš nacionalni ponos. Svi simboli koji veličaju neku drugu naciju ili ideologiju nauštrb Bosne su neprijateljski i u društvu kakvo mi zagovaramo takva obilježja bi bila strogo zabranjena.

4. Pokret u ovom trenutku svoje djelovanje ograničava na sadašnje granice Bosne, a s vremenom će nastojati da se izmiri historijska nepravda i da se obnove granice Bosne utvrđene Karlovačkim mirom 1699. i Berlinskim kongresom 1878. godine.

5. Bosanski jezik, kao nacionalni jezik Bošnjaka, treba i mora biti jedini službeni jezik u Bosni.

6. Sve nekretnine u Bosni moraju biti u rukama Bošnjaka. To je jedini način za uspostavljanje ekonomski snažne nacije. Bosna mora pripadati Bošnjacima u svakom smislu – ekonomskom i nacionalnom. Radnička klasa kao stub ekonomskog prosperiteta mora imati dostojanstven život i biti zaštićena od eksploatacije. Svi koji doprinose prosperitetu nacije su samim sistemom povlašteni u odnosu na one koji žele uzimati, a ne davati ništa zauzvrat.

7. Naziv „Bosna i Hercegovina“ je neprihvatljiv jer je nastao kao simbol izdaje bošnjačkog nacionalnog ustanka Zmaja od Bosne od strane hercegovačkih velikaša i nastao je kao ustupak Otomanske imperije istim. Hercegovina (Hum) nikada nije bila zasebna država, niti u rangu sa Bosnom, već je uvijek bila u sastavu Bosne a mi kao nacionalno svjesni Bošnjaci slijedimo takvu historijsku tradiciju i odbijamo da slijedimo politiku nacionalnog razbijanja Bosne i Bošnjaka.

8. BPNP se protivi uslasku Bosne u saveze i unije koje služe za uspostavljanje i zaštitu novog svjetskog poretka kao što su EU (kontinentalna unija) i NATO pakt (svjetska armija). Bosna mora biti slobodna država sa svojom vojskom koja je uvijek spremna za branjenje nacionalnog suvereniteta zemlje što se kosi sa politikm globalizacije koju provode cionističke strukture sa ciljem uspostavljanja jedne svjetske vlade, to jest poretka, u kojem će „siva eminencija“ vladati svijetom.

9. Odbacujemo praksu slavljenja zvaničnog Dana državnosti, 25. novembra, jer je ona nastala praćenjem politike komadanja Bosne između tri kvazi-etničke zajednice (Srbi, Hrvati, Muslimani). Dan državnosti kojeg mi promovišemo je 29. august – datum izdavanja povelje bosanskog bana Kulina, koja je ujedno i najstariji bosanski državni akt i najstariji državni dokument u granicama južnoslavenskog govornog područja.

10. Ideologije koje su nepoželjne u našoj Bosni su: cionizam, komunizam, kapitalizam, islamizam i judeokrščanstvo. Svaka od tih ideologija zahtijeva vlastiti državni ustroj što je sa nacionalnog stajališta neprihvatljivo i šteti prosperitetu Bošnjaka. Jedina ideologija koja je potrebna kako bi se Bosna spasila je bosanski nacionalizam i to je jedina ideologija koja svojim načelima vodi ka napretku u svim mogućim sgemntima počevši od naconalnog napretka do socijalne pravde.

11. Temelj zdrave nacije je porodica i upravo zbog te činjenice naša borba je dijelom usmjerena na uništenje svih aspekata društva koji svojim nemoralnim djelovanjem ruše porodične vrijednosti. U tu grupu spadaju mediji i razne grupacije koje u svom programu nude promiskuletno ponašanje uključujući razne sekularne perverzije i bolesti tipa homoseksualnosti. Bosanski čovjek i žena moraju postati oličenje moralne čistoće, pa je zato odstranjivanje zaraženih elemenata iz našeg društva jedan od primarnih zadataka. Razvrgavanje porodičnih veza nije poželjno ali nije zabranjeno jer u normalnom društvu sreća nacije se temelji na sreći pojedinca.